Κατηγορίες
Uncategorized

Η ΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Η λέξη «Έλληνας», όπως και η λέξη «Ελλάδα», είναι γεμάτες μυστήριο, γεμάτες άγνωστη ιστορία, γεμάτες ιστορικές αναταραχές

Η λέξη «Ελλάς» προέρχεται από το συσχετισμό της ρίζας Σελ* και της λέξης «λάας», τότε σημαίνει λαμπερή πέτρα… και οι «Έλληνες» είναι οι κάτοικοι της λαμπερής πέτρας. 

Γη του Φωτός, 
γιατί «ελ» σημαίνει Φως
και «λας» σημαίνει πέτρα έδαφος-Γη.

Οι ΕΛΛΗΝΕΣ ήταν ο πρώτος λαός που καλλιέργησε την ελιά στον ευρωπαϊκό μεσογειακό χώρο.Η ελιά ήταν το σύμβολο της Ελλάδας στην αρχαιότητα και το ελαιόλαδο χρησιμοποιούνταν όχι μόνο για τις θρεπτικές του αξίες αλλά και για φαρμακευτικούς σκοπούς. Το κλαδί της ελιάς ήταν το βραβείο στους Ολυμπιακούς αγώνες, από το 776 π.Χ. και συμβόλιζε την ειρήνη και την υποχρεωτική ανακωχή στην αρχαιότητα, σε όλο τον κόσμο, κατά τη διάρκεια των Αγώνων

Η Ελιά είναι να πολύτιμο δώρο της φύσης που έχει συνδεθεί με την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδος. Ο καρπός της ελιάς ήταν ιερός από την αρχαιότητα και συνεχίζει να είναι ένα απο τα πιο διαχρονικά ποιοτικά δέντρα μέχρι και σήμερα.Αποτελεί τη βάση της μεσογειακής διατροφής που έιναι και αποδεδειγμένα και  υγιεινή διατροφή παγκοσμιώς .

Η ελιά υπήρξε το σύμβολο της θεάς Αθηνάς. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική παράδοση πατρίδα της ελιάς είναι η Αθήνα και η πρώτη ελιά φυτεύτηκε από την Αθηνά στην Ακρόπολη. 

 Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ

Από το 4000 π.Χ. ήταν γνωστή η χρήση του ελαιολάδου για θεραπευτικούς σκοπούς. Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗς  μελέτησε το ελαιόδεντρο και ανήγαγε την καλλιέργεια του σε επιστήμη. Ο ΣΟΛΩΝ (639-559 π.Χ.) πρώτος νομοθέτησε την προστασία του. Ο ΟΜΗΠΟΣ το παρομοίασε με χρυσό υγρό. Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ  ο πατέρας της Ιατρικής, το περιγράφει σαν το τέλειο θεραπευτικό. Στις διασωθείσες εργασίες του αναφέρονται περισσότερες από 60 φαρμακευτικές και ιατρικές χρήσεις του ελαιολάδου. Αυτές περιλαμβάνουν δερματολογικές ασθένειες, μυϊκούς πόνους, θεραπεία του έλκους και της χολέρας, φλεγμονές των ούλων, αϋπνία, ναυτία, πυρετό και στομαχικούς πόνους. Ο ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ ονομάζει το ελαιόλαδο προς την εν υγεία χρήσιν άριστον. Αναφέρει ποικίλες θεραπευτικές ιδιότητες κατά του έρπητος και της άφθας. Αναφέρει επίσης ότι το ελαιόλαδο από τις άγριες ελιές είναι στυπτικό και ευεργετικό για τις κεφαλαλγίες.

Στην ιστορία των αρχαίων Αιγυπτίων αναφέρεται ότι εκχύλισμα από τα φύλλα της ελιάς το χρησιμοποιούσαν για την διατήρηση του σώματος 

Ιδιότητες και ενδείξεις ελιάς

  • Τα φύλλα και η φλούδα έχουν αντισηπτική, στυπτική, ηρεμιστική και αντιπυρετική ενέργεια.
  • Το αφέψημα των φύλλων και της φλούδας είναι αποτελεσματικό φάρμακο κατά το πυρετού και στη συμπυκνωμένη μορφή κατά των ρευματισμών και των αρθριτικών.
  • Έχει αντισηπτικές, επουλωτικές ιδιότητες σε πληγές, εγκαύματα και κεντρίσματα εντόμων.
  • Το μείγμα ελαιόλαδου με ασπράδι αυγού χρησιμοποιείται σε επαλείψεις των νεφρών για τη νυχτερινή ενούρηση των παιδιών.
  • Το έγχυμα των φύλλων ηρεμεί τη νευρική ένταση.
  • Ανακατεμένο με κόκκινο κρασί γιατρεύει τις πληγές.
  • Η φρέσκια φλούδα της ελιάς και τα χλωρά φύλλα της μπορούν να κατεβάσουν την πίεση σε υπέρταση, αν βράσετε 60 γραμμάρια φλούδα ή 250 γραμμάρια φύλλα σε μισό λίτρο νερού, τα σουρώσετε, τ’ αφήσετε να κρυώσουν και πίνετε από ένα κρασοπότηρο τρεις φορές την ημέρα μετά το φαγητό.
  • Το παρθένο λάδι ελιάς είναι χολαγωγικό. Αυξάνει την έκκριση της χολής, όταν πίνετε  ένα κουτάλι της σούπας πρωί και βράδυ και δρα σανν ανακουφιστικό με το να βοηθάει στη συστολή των εντέρων. Διαλύει την χοληστερίνη και αν το ανακατέψετε με χυμό λεμονιού πίνεται ευκολότερα.
  • Το ελαιόλαδο περιορίζει την δυσκοιλιότητα, τη σπαστική κολίτιδα και σκουλήκια στα έντερα σε δοσολογία μια κουταλιά της σούπας κατανήστικοι ή με κλίσματα με νερό που έχετε ρίξει ελαιόλαδο.
  • Εξωτερικά το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται στα εγκαύματα, μελανιάσματα, δαγκώματα εντόμων, στραμπουλήγματα και καταπράϋνση της φαγούρας.
  • Το λάδι μαζί με το οινόπνευμα φτιάχνουν ένα καλό τονωτικό των μαλλιών και μαζί με το λάδι δεντρολίβανου θεραπεύει την πιτυρίδα.
  • Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται σαν καταπραϋντικό και σπασμολυτικό σε κολικούς των νεφρών και του συκωτιού.
  • Όσοι υποφέρουν από υπερχλωρυδρία ηρεμούν το στομάχι τους με μια κουταλιά ωμό αγνό παρθένο ελαιόλαδο.
  • Προστατεύει από το μεθύσι, όταν πάρετε μια κουταλιά ελαιόλαδο πριν ξεκινήσετε το ποτό, γιατί καλύπτει τα τοιχώματα του στομαχιού και δεν επιτρέπεται η απορρόφηση οινοπνεύματος. Με τον ίδιο τρόπο προφυλάσσει από δηλητηριάσεις, γιατί καθυστερεί την απορρόφηση και δίνεται το χρονικό περιθώριο για πλύση στομάχου και χρήση αντιδότων..
  • Με υποδερμικές ενέσεις βοηθά σε βαριά αναιμία.
  • Μια κουταλιά ελαιόλαδο σε ένα φλιτζάνι ζεστό γάλα απαλύνει τους πόνους του τοκετού.
  • Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται σε θεραπευτικά μασάζ ή επαλείψεις γιατί κρατά το σώμα ζεστό και τους μυς χαλαρούς.
  • Επίσης, είναι αντιδιαβητικό.

Παρέχει στον οργανισμό εκτός από τις βιταμίνες  Α, Β, D και την βιταμίνη Κ που είναι αντιαιμορραγική γιατί τονώνει την διαδικασία πήξης τους αίματος και την βιταμίνη Ε που είναι αντοξειδωτική και άρα βοηθά τους ιστούς να εργαστούν με λιγότερο οξυγόνο κι επιτρέπει στα τριχοειδή να μεταφέρουν περισσότερο οξυγόνο. Επίσης, η βιταμίνη αυτή βοηθά στη διάσπαση της χοληστερόλης και χρησιμοποίησής της από τον οργανισμό, ακόμη κι τη χοληστερόλη που έχει επικαθίσει στα αγγεία, γεγονός που σημαίνει ότι προφυλάσσει και θεραπεύει τον οργανισμό από την αρτηριοσκλήρωση. Τονώνει τα τοιχώματα των ερυθρών αιμοσφαιρίων, προφυλάσσει τη διαδικασία καταστροφής των λιποπρωτεΪνών στα κύτταρα, τους πνεύμονες από την ατμοσφαιρική μόλυνση, εμποδίζει την καταστροφή της βιταμίνης Α και βοηθά στην επούλωση τραυματισμένων ιστών. Η βιταμίνη Ε που περιέχει είναι θεραπευτική για καρδιοπάθειες, φλεβίτιδα, ανδρική σεξουαλική ανικανότητα, μαστοπάθεια και σε διάφορες δερματοπάθειες.

Εγκατάσταση ελαιώνα σε 4 βήματα

Η αραιή φύτευση ή παραδοσιακή (6×8, 7×7, 8×8, 10×10) περίπου 15 δέντρα/στρέμμα, δίνουν μικρή παραγωγή τα πρώτα χρόνια και ικανοποιητική μετά την ενηλικίωση, δηλαδή μετά από 10-15 χρόνια.Η φύτευση του ελαιώνα μπορεί να έχει διάταξη τετραγώνου, σκακιέρας, ρόμβου, παραλληλόγραμμου, γραμμής και τυχαία. Προτιμότερη διάταξη είναι του παραλληλόγραμμου, της σκακιέρας ή της γραμμής, γιατί γίνεται καλύτερη χρήση της έκτασης του χωραφιού/ελαιώνα. Παραθέτουμε σχηματικά μερικές διατάξεις.

Ο προσανατολισμός των σειρών των ελαιοδένδρων είναι καλό να είναι από τον βορρά προς τον νότο, έτσι επιτυγχάνεται η καλύτερη έκθεση τους στον ήλιο. Σημαντικό ρόλο παίζει και η απόσταση μεταξύ των σειρών έτσι ώστε να μη σκιάζει η μία την άλλη κατά την διάρκεια της ημέρας.

 

ηελιά διαθέτει πολύ καλό μηχανισμό άμυνας στην ξηρασία και γι’ αυτό είναι δυνατή η καλλιέργειά της ακόμη και σε συνθήκες μεγάλης ξηρασίας, στις οποίες ελάχιστα καρποφόρα δένδρα μπορούν να καλλιεργηθούν.

Ο μηχανισμός άμυνας της ελιάς στην ξηρασία λειτουργεί σε βάρος της ανάπτυξης και της απόδοσης των δένδρων. Έτσι, με την βελτίωση των συνθηκών υγρασίας του εδάφους βελτιώνεται θεαματικά και η παραγωγικότητα του δέντρου. Η ελιά έχει την ικανότητα να αξιοποιεί κάθε ποσότητα εδαφικού νερού που της προσφέρεται. Όμως όταν η υγρασία του εδάφους αρχίζει να γίνεται υπερβολική (για τις ανάγκες της ελιάς) , τα ελαιόδεντρα υποφέρουν περισσότερο απ’ ότι τα άλλα δένδρα.

Το μάζεμα των καρπών της ελιάς

Προσωπικά το μάζεμα των καρπών έχει καθοριστική σημασία για την ποιότητα του ελαιόλαδου που θα παραχθεί στη συνέχεια,Αν γίνει τη σωστή στιγμή και με τον καταλληλότερο τρόπο, από τη μία εξασφαλίζει την όσο το δυνατόν υψηλότερη απόδοση από τους καρπούς που έχουν δώσει τα δέντρα κάθε φορά, ενώ από την άλλη επηρεάζει την παραγωγή της επόμενης χρονιάς.

Το μάζεμα της ελιάς

Μέθοδοι συγκομιδής

Για τη συλλογή των καρπών υπάρχουν μέθοδοι χειρονακτικές και μηχανικές, που γίνονται δηλαδή με εργαλεία. Η συγκομιδή με το χέρι εφαρμόζεται στις επιτραπέζιες ελιές, ώστε να μην τραυματίζονται οι καρποί και χάσουν σε ποιότητα. Ωστόσο, είναι αρκετά χρονοβόρα και ενίοτε δαπανηρή, εφόσον απαιτεί εργατικά χέρια. Η συγκομιδή με εργαλεία εξυπηρετεί περισσότερο τις ελαιοποιήσιμες ποικιλίες.

Χειρονακτικά: Η συλλογή από το έδαφος, όπου οι ελιές μαζεύονται αφού πέσουν μόνες του στο έδαφος, έχει αρκετά μειονεκτήματα, κυρίως διότι οι ελιές συλλέγονται πολύ ώριμες και με αυξημένη οξύτητα (αυξάνεται όσο μένουν στο έδαφος). Εναλλακτικά, απλώνονται σε όλον τον ελαιώνα πλαστικά δίχτυα πάνω στα οποία πέφτουν οι ελιές και μαζεύονται κάθε 5-10 μέρες. Με στρωμένα δίχτυα και ξύλινα ραβδιά γίνεται η συγκομιδή στην πιο παραδοσιακή μέθοδο, που όμως απαιτεί αρκετή εμπειρία, ώστε να μην τραυματίζονται τα κλαδιά, καθώς και διαλογή μετά από τα φύλλα που πέφτουν μαζί με τους καρπούς. Το λεγόμενο «άρμεγμα», κατά το οποίο οι ελιές μαζεύονται πάνω από το δέντρο με τα χέρια, εφαρμόζεται για επιτραπέζιες ποικιλίες και κυρίως όσες συλλέγονται πράσινες και προορίζονται για κονσερβοποίηση.

Μηχανικά: Η συλλογή με κινούμενα χτένια και συγκομιδή των καρπών από δίχτυα που στρώνονται κάτω από τα δέντρα ενδείκνυται περισσότερο για επιτραπέζιες ποικιλίες. Οι δονητές (με ή χωρίς ανάστροφη ομπρέλα-υποδοχέα καρπών) συνδέονται στους γεωργικούς ελκυστήρες για την απαιτούμενη ενέργεια, προσαρμόζονται στους κορμούς και τους βραχίονες των δέντρων και τους δονούν προκειμένου να πέσουν οι καρποί. Απλά είναι απαραίτητο ο ελαιώνας να είναι επίπεδος ή με μικρή κλίση. Οι μηχανές συγκομιδής που κινούνται πάνω από τα δένδρα είναι ιδανικές για πολύ πυκνές φυτεύσεις, ενώ τα ραβδιστικά, ελαφριά μηχανήματα που παίρνουν κίνηση από κινητήρα ή από επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, μπορούν να εφαρμοστούν σε δέντρα με ύψος μέχρι 4 μέτρα.

Μια σύντομη επίδειξη των θαυμάσιων δυνατοτήτων του δονητικού δονητή δέντρων κεφαλής σε ένα αρθρωτό φορτωτή MultiOne compact στα καρύδια πεκάν του Northern Cape. Αυτό το ευπροσάρμοστο μηχάνημα και η προσάρτηση κάνουν τη συγκομιδή του καρπού να είναι τόσο εύκολη, ένας χειριστής που εκτελεί ολόκληρη τη διαδικασία πριν από την εκφόρτωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *